kørsel på den forkerte Side af vejen

På hvilken side af vejen du køre? Afhænger af, hvis du er en englænder eller en amerikaner.

Hvis vi går tilbage langt nok, finder nogle to tusind år siden, at den tid, da romerne besatte Storbritannien, vi en anelse om kørevaner dengang. Arkæologer har afdækket en velbevarede spor fører til en romerske stenbrud nær Swindon, England. Hjulspor i vejen på den ene side er meget dybere end dem på anden siden, som ville være tilfældet, hvis deres vogne ville IN Tom og kommer ud med tunge materialer såsom sten. Hjulspor tyder på, at i det mindste i Swindon, romerne kørte til venstre.

Nogle mener faktisk, at gamle rejsende på hesteryg for det meste, Red på venstre side. Hvorfor? Fordi da de fleste mennesker er højrehåndede, ryttere ville være i stand til at holde deres tøjlerne med deres venstre hånd og holde deres højre hånd fri – at tilbyde i venlig hilsen til en forbipasserende rytter eller for at forsvare sig med et sværd, hvis der skal opstod.

En ændring til højre

I slutningen af 1700-tallet opstod et skift fra venstre til højre i USA, når teamsters begyndte at bruge store last vogne trukket af flere par af heste. Da disse vogne havde ingen førersædet, føreren sad på venstre bageste hesten holder sin pisk med sin højre hånd. Siddende til venstre, foretrukket driveren naturligvis at andre vogne passere ham til venstre, således at han kunne være sikker på at holde klar af hjul nogen modgående trafik. Der blev gennemført ved at køre i højre side.

Engelske, men holdt til standard venstre side kørsel. De havde mindre vogne og føreren sad på vognen, ikke på heste som i staterne, som regel på højre side af den forreste sæde. Herfra kunne han let bruge sin lang pisk i sin højre hånd uden indfiltringsnet det i nogen last pakket bag ham. I denne stilling, i højre side af vognen, kunne driveren bedømme sikkerhedsmargen passere trafik ved at holde til venstre side.

Lande, der blev en del af det britiske imperium vedtaget holde venstre regel også, selv om der var nogle undtagelser såsom Canada, som til sidst ændret fra venstre til højre til at rumme lettere lettelse af grænseovergange til og fra USA.

Politiske begivenheder i Frankrig havde en stor indflydelse på borgernes kørevaner. Før revolutionen i 1789 kørte aristokratiet deres vogne langs den venstre side af veje, tvinge bønderne til at flytte til den modsatte side. Men når revolutionen begyndte, disse adelige forsøgte desperat at skjule deres identitet ved at gå (eller lejlighedsvis ridning) i højre side som andre bønder.

1794 havde den franske regering indført hovedregel keep-ret i Paris, som senere spredt sig til andre regioner Napoleon jeg erobret i overalt i det kontinentale Europa. Det er ikke underligt Napoleon begunstiget holde højre kørsel, som han var venstrehåndet og hans hære skulle marchere til højre, så han kunne holde armen sværd mellem ham og enhver, der turde nærme sig ham aggressivt.

I Europa, lande, der gjorde modstand mod Napoleon holdt til venstre og til sidst Rusland og Portugal gjorde skifte fra venstre til højre i begyndelsen af 1900 tallet. Østrig og Tjekkoslovakiet ændret også da besat af Nazityskland i slutningen af 1930, og Ungarn fulgt trop. I dag kun fire europæiske lande stadig kørsel i venstre side, herunder Storbritannien, Irland, Cypern og Malta. Japan også drev til venstre, men aldrig betragtet som en britisk koloni.

Add a Comment

Your email address will not be published.